20 Χρόνια Χοροστάσι

Το Χοροστάσι μας δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 με στόχο να ενώσει όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την παράδοση, που αγαπούν τον παραδοσιακό χορό, την παραδοσιακή μουσική, τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα. 

Τώρα, 20 χρόνια μετά, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν είναι απλά ένας Σύλλογος.  Έχοντας περάσει από πολλά στάδια, από εξαιρετικές αλλά και εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, μεγάλωσε και είναι μια κοινότητα, μια μικρή κοινωνία, μια οικογένεια. 

Κάθε χρόνο στο Χοροστάσι, πάνω από 300 άτομα συμμετέχουν σε τμήματα παραδοσιακών χορών, παραδοσιακού τραγουδιού και παραδοσιακής μουσικής. Παράλληλα συμμετέχουν σε εξειδικευμένα σεμινάρια, ταξιδεύουν σε μέρη με λαογραφικό ενδιαφέρον, συμμετέχουν σε φεστιβάλ και παρακολουθούν διαφόρων ειδών εκδηλώσεις με λαογραφικό ή απλά ψυχαγωγικό σκοπό. 

Πέρα όμως από τα σχετικά με την παράδοση, το Χοροστάσι μας, σαν οικογένεια που φροντίζει τα μέλη της και όχι μόνο, έχει και άλλες δραστηριότητες. Δύο φορές τον χρόνο διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες και μέσω της τράπεζας αίματος βοηθά τα μέλη του και τους δικούς τους ανθρώπους. Όποτε η ανάγκη έχει προκύψει, ενεργοποιεί την αλληλεγγύη των μελών του και συγκεντρώνει βοήθεια κάθε είδους για να υποστηρίξει ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις και έχουν ανάγκη. Οτιδήποτε μικρό, που όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά και περνάει από το χέρι μας, αξιοποιείται. Παράδειγμα; Τα καπάκια που μαζεύουμε όλον τον χρόνο και με την ολοκλήρωση της χορευτικής χρονιάς παραδίδονται στα κατάλληλα χρόνια ώστε να «ανταλλαχθούν» με ένα ή και περισσότερα αναπηρικά αμαξίδια. 

Τα μέλη του Χοροστασίου, σε αυτά τα 20 χρόνια, έχουμε ταξιδέψει και χορέψει στο εξωτερικό, έχουμε δει πολλά μέρη της Ελλάδας, έχουμε δει έθιμα, έχουμε μπει σε σπίτια φιλόξενων ανθρώπων που μάς άνοιξαν την πόρτα και μοιράστηκαν μαζί μας τις αναμνήσεις και τα βιώματά τους. Έχουμε χορέψει σε αμέτρητα φεστιβάλ, έχουμε κάνει γλέντια, έχουμε πει κάλαντα από όλη τη χώρα, έχουμε χορέψει σε γειτονιές και έχουμε ευχηθεί μέσα από την καρδιά μας σε ανθρώπους που μάς κάλεσαν να τους κάνουμε ποδαρικό. 

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας έχουν οι δικές μας παραστάσεις, που κρύβουν από πίσω τους ατελείωτες ώρες προετοιμασίας, δυσκολίας, χαράς αλλά και αγωνίας. Παραστάσεις που μάς δένουν ακόμα πιο πολύ και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που χορεύουμε σαν ένα σώμα πάνω στη σκηνή. Και αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Απόδειξη ότι δεν μπορούμε να βρούμε θέατρο να μας χωρέσει!

20 χρόνια Χοροστάσι λοιπόν. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, η αγάπη και η υποστήριξή σας μάς ωθεί να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. 

Και στα επόμενα 20 με υγεία!

Η οικογένεια του Χοροστασίου